Verslag spellendag juli 2024

Gepubliceerd op 14 september 2024 om 13:25

Nog één keer knallen voor de zomervakantie écht van start kan gaan, dat is de samenvatting van onze spellendag in juli. Naast het gewone spellenaanbod werd een extra tafel met kinderspellen voorzien aangezien zij ook de hele dag konden komen meespelen. Door het mooie weer werd ook buiten een aantal leuke spellen klaargezet. Al snel stonden de eerste bezoekers voor de deur en konden we beginnen aan wat weer een fijne dag zou worden.

Het was erg fijn om te zien hoe we weer een heel gevarieerd publiek mochten ontvangen: van kinderen tot ouderen, van nieuwe wat onwennige bezoekers tot anciens die er al vanaf het eerste uur bij waren. Ze hadden wel allemaal één ding gemeen: de zin om spelletjes te komen spelen. En ook die waren erg gevarieerd: van lichte, snelle partygames tot familiespellen en zelfs het wat stevigere werk. Voor ieder wat wils!

Het volume in de Beemdgalm lag een stuk hoger dan bij een gemiddelde spellenavond. Daar zat het groot aantal kinderen voor iets tussen. Wie kan er echter iets tegen het geluid van spelende kinderen hebben die volop plezier aan het maken zijn? Wij alvast niet! Louis Galasso, één van die aanwezige kinderen, viel al meteen in de prijzen door met onze dobbelstenen van de drankkaart tweemaal hetzelfde aantal ogen te gooien. Hij koos het spelletje Knaster uit en mocht het gratis mee naar huis nemen.

Over prijzen gesproken, op onze prijzentafel lagen maar liefst 13 spellen klaar die we doorheen de dag zouden gaan weggeven. Drie prijzen voor het Klask toernooi en maar liefst tien prijzen waarvan we er elk uur eentje weggaven via de tombola. Mensen blij maken door cadeautjes uit te delen, daar worden wij ook gewoon blij van.

Om de buikjes te vullen, verkochten we de voorbije edities spaghetti. Dat was telkens een hele karwei. Op voorhand waren we uren bezig met het maken van de saus en het organiseren van de bestellingen en ook op de spellendag zelf moesten verschillende mensen uren in de keuken staan. Daarom kozen we dit jaar voor een iets minder arbeidsintensief concept: stoomboot waarbij iedereen het broodje naar eigen smaak kon beleggen met verse groentjes en een frikandel. Dit nieuwe idee bleek aan te slaan want de broodjes werden vlotjes binnengespeeld. Als dessert won Heidi met de Dubbel Dobbelstenen het spelletje Quantum.

Na het eten was het tijd voor dé strijd van het jaar: het Klask toernooi. Ook daar voerden we een kleine wijziging door. De voorbije jaren merkten we dat kinderen niet alleen aan hun eigen toernooi meededen maar daarna ook met dat van de volwassenen. Dubbele pret dus maar ook erg tijdsintensief. Dit jaar besloten we om te experimenteren met slechts één toernooi met zowel kinderen als volwassenen. Op voorhand vreesden we dat de kinderen daardoor misschien minder ver zouden geraken in het toernooi maar … niets was minder waar.

Tijdens de poulewedstrijden werd er hard gestreden om groepswinnaar te worden. Enkel de zeven groepswinnaars en de beste tweede plaats kwalificeerden zich immers voor de kwartfinales. En wat bleek? In maar liefst zes van de zeven poules werd een kind groepswinnaar! Enkel in groep A eindigde Annelies als volwassene bovenaan. Ook Michèle ging als volwassene naar de kwartfinales aangezien zij de beste tweede werd. Door het toeval van het lot kwamen de twee volwassenen al meteen tegen elkaar uit in de kwartfinales. Sowieso zou er dus eentje doorstoten naar de halve finales maar sowieso zou er dus ook eentje sneuvelen. Annelies haalde de overwinning binnen met 6-3. Vorig jaar haalde ze de finale. Zou dat dit jaar nog eens lukken? In de andere kwartfinales won Matte met 6-4 van Matthias, schakelde Daan Bram uit met 6-3 en plaatste ook Sam zich voor de halve finale door Reinout te verslaan met 6-3.

De halve finales begonnen al meteen met een stunt. Sam, zowat de jongste deelnemer van iedereen, kende geen genade met Annelies. Zij werd droog met 6-1 verslagen. Geen nieuwe finale dus voor haar. Ook in de andere halve finale was de uitslag duidelijk. Daan versloeg Matte ook met 6-1. Annelies en Matte kregen niet veel tijd om te bekomen want ze moesten onderling uitmaken wie de derde plaats en de daarbij horende prijs zou behalen. Annelies leek het meest van slag want Matte won met een duidelijke 6-2. Een bronzen medaille én het spel Valse Motten gingen zijn richting uit.

En toen restte er nog één wedstrijd. Wie zou dit jaar dé toernooiwinnaar van de spellendag worden? Sam gaf alles wat hij had maar moest toch zijn meerdere erkennen in Daan die met 6-1 won. Met een tweede plaats en het spel Dobbelland kon Sam toch terugkijken op een erg geslaagd toernooi. Daan ging met de hoofdprijs lopen: Mandala Stones. Proficiat aan alle deelnemers en dankjewel aan alle enthousiaste supporters! Ondertussen werd er terug lustig gespeeld en deelden we ook nog wat tombolaprijzen uit. Langzaamaan liep de Beemdgalm leeg en keerde de rust terug. Enkelen hielden het vol tot de klok middernacht inluidde.

Tot volgend jaar voor een nieuwe spellendag en een nieuw Klask toernooi? Waarschijnlijk wel!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.